El mòbil i les noves tecnologies ja formen part de les nostres vides. L’únic que hem de fer com adults i com a pares es guiar i educar els nostres fills per fer-ne un bon ús.

Primer ens agradaria que ens expliquessis breument quins estudis tens i de què treballes actualment?

Soc Psicòloga industrial, coach per la salut i desenvolupament personal i terapeuta. Actualment treballo de Planning manager en una empresa farmacèutica i tinc el meu despatx  privat de coach.

En què creus que ha anat bé l’aparició de noves tecnologies per a les relacions socials?

Són la clau per a la comunicació global i tenir accés a l’informació des de qualsevol lloc del món. Una cosa impensable tan sols 10 any enrere.

Tu creus que moltes de les baralles estan causades per les xarxes socials? Explica tot el que sàpigues.

Crec que es un detonant per moltes baralles entre pares i fills. Ha estat un canvi tan ràpid que es difícil assimilar l’impacte per la nostra generació. Això fa que ho veiem com un temps perdut i com una cosa perillosa quan en realitat és un altre manera de comunicar-se. Pensem que si els nostres fills estan davant de l’ordinador estan perdent el temps i estan enganxats, només es un  altre manera de divertir-se, estudiar, buscar informació o jugar.

El que hem de controlar és que estan fen els nostres fills i en quines xarxes estan introduïts, es cert que  hi han pàgines perilloses i hem de tenir cura de educar els nostres fills per una navegació segura i que sapiguen triar, tampoc estem preparats com a pares per guiar els nostres fills en les xarxes socials. Aquest és un tema clau per mi. Acceptar que les noves generacions es comuniquen i es diverteixen d’un altre manera i això no vol dir que sigui dolenta, i saber alliçonar els nostres fills per un ús segur de les xarxes.

Si estàs molt temps amb el mòbil, quins problemes es poden arribar a patir?

El problema no és el temps en si mateix, sinó la gestió d’aquest temps i l’ús del mòbil. Nosaltres com a pares tampoc podem ja viure sense mòbil, si sortim de casa i ens l’hem deixat tornem corren a buscar-lo. Per tant forma part de la nostre vida. Evidentment si l’ús del mòbil provoca deixar d’estudiar o no dedicar el temps necessari a l’escola haurem de pactar i reconduir la situació. Torno a dir que hem d’educar els nostres fills per fer un bon ús del mòbil, i saber aprofitar tots els avantatges que ens ofereix i utilitzar-lo com una eina més.
Si parlem del món dels adults, també n’hem d’aprendre. Tots hem viscut situacions desagradables, gent als restaurants que discuteixen amb veu alta, amb un client o amb la parella, estar amb un amic i tenir el mòbil a sobre la taula i estar pendent tota l’estona del mòbil. Es el mateix, una qüestió d’educació i de sensibilitat cap els altres. No hem de perdre el plaer de parlar cara a cara que mai podrà substituir una conversa per whatsapp.
Hem d’educar en el bon ús i també donar exemple als nostres fills.

Quins problemes socials han aparegut amb les noves tecnologies?

El més important es el No control de les xarxes i l’abús que puguin patir els adolescents amb pàgines pederastes o d’explotació sexual, o el reclutament de les sectes de persones fràgils. També hem de seleccionar i triar la informació que llegim, a les xarxes hi es tot. Ens hem podem beneficiar o podem patir un bombardeig de informació errònia. Per això és tan important la guia d’un adult per ensenyar com navegar i on esta alerta. Penso que les escoles haurien de començar a prendre aquesta educació molt seriosament.

Per a tu com afecta el mòbil i les noves tecnologies en general als adolescents?

Torno al mateix, el mòbil i les noves tecnologies ja formen part de les nostres vides. L’únic que hem de fer com adults i com a pares es guiar i educar els nostres fills per fer-ne un bon ús. Compartir amb ells el que fan a les xarxes i integrar-les en les converses. Estar molt alerta per qualsevol problema que pugui sorgir, i mantenir-nos el dia per poder compartir converses, no veure aquestes eines com una cosa dolenta perquè no es així, tenen molts avantatges, només hem de tenir temps per dedicar al nostres fills i entendre que el seu món és molt diferent al que hem viscut nosaltres a la seva edat. I l’impacte dels canvis a vegades ens sobrepassa i fa que els rebutgem, però es el seu món i el seu temps i som nosaltres qui hem de fer l’esforç per gestionar tot això de la millor manera que sapiguem. Saber escoltar, entendre i pactar.